Z eegier Zomerkamp © Alle rechten voorbehouden Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden

Home.De egel.Leefwijze en gedrag.Huisvesting.Ziektes en hulp.In de winter.Galerij.Contact.Vrienden van....

Het herkennen van een egel in de tuin is niet zo moeilijk. Vaak vindt men eerst de uitwerpselen waarin glinsterende insectenresten duidelijk zichtbaar zijn.  Egeluitwerpselen zijn vrij groot, sterk glanzend, zwart van kleur (vers, soms bruin van kleur) en meten ongeveer 3 à 4 cm in de lengte en 8 tot 10 mm in doorsnede.

                                  

Opvallend is het puntje aan het einde. Het stinkt in tegenstelling tot de uitwerpselen van een marterachtige vrijwel niet. Treft men sterk riekende uitwerpselen dan is het zeker niet van een egel. Ook ingegraven uitwerpselen zoals van katten zijn niet van een egel.

                                          

 

Ook het gerommel wat men kan horen tijdens de ingevallen schemering kan duiden op een egel. Egels staan bekend om hun luidruchtige manier van doen en laten. Opzoek naar voedsel wroeten ze al smakkend en snuivend in composthopen, takken, struiken en door bladeren. Knorrende, sissende, blazende geluiden en soms ook gillende geluiden in (angstsituaties) horen bij een egel; zelfs een fluitende toon  geproduceerd door een moederegel als er jongen bij zijn.

 

En dan zijn er ook nog de pootafdrukken.

De afdrukken zijn te herkennen aan het sterk gespreide, wijdbenige spoor en de vrij lange vijf tenen. De voorvoetjes zijn ronder, dan de achtervoetjes die weer wat langwerpiger zijn. Egels zijn echte zoolgangers, dit houdt in dat hij bij het lopen met de volledige voetzool de grond raakt.

                  

De pootafdrukken zijn ongeveer 2,5 cm breed. De afstand tussen twee afdrukken van één poot is 10 cm.  Om er zeker van te zijn dat men met een egel van doen heeft kan een Track Trap uitkomst bieden. Dit is een platte bak met wit zand waarin in het midden wat voer staat. Licht vochtig maken en goed glad strijken en je hebt die ideale indicator om egels te ‘betrappen’!

  Egels herkennen in de tuin

Sporen, geluiden en pootafdrukken